Thuiskomen met de vroedvrouw

Vroedvrouw

De vroedvrouw is je steun en toeverlaat tijdens en na je bevalling. Bij haar kan je terecht voor al je kleine en grote vragen, je bedenkingen en bezorgdheden.

Zo zorgen we voor een optimale zorg en begeleiding tijdens je zwangerschap en na je bevalling en dit steeds in samenwerking met je gynaecoloog en huisarts.  Wij staan voor je klaar in de regio Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant. Heb je vragen over onze werking? Neem gerust contact met ons op.

Prenatale zorg
Prenatale zorg is de zorg en begeleiding die je krijgt tijdens je zwangerschap. De gynaecoloog speelt hierin een belangrijke rol maar ook de vroedvrouw kan een deel van deze zorg en begeleiding op zich nemen. Tijdens onze eerste consultatie leren we elkaar kennen, maken we een dossier op en overlopen we de contactmomenten die bij ons kunnen doorgaan en die bij je gynaecoloog. Tijdens een zwangerschapsconsultatie controleren we enkele parameters bij de moeder: gewicht, bloeddruk,  polsslag. We controleren vanaf 20 weken ook telkens je urine, dit om zwangerschapsvergiftiging op te sporen. Rond 24 weken wordt er via een bloedname getest op zwangerschapsdiabetes. Indien je suikerwaarden verhoogd zijn, volgt er een opvolgonderzoek bij je gynaecoloog. Vanaf de 10e week van je zwangerschap wordt de hartslag van de baby gecontroleerd. We volgen de groei van je baarmoeder op en voelen naar de ligging van je baby (vanaf 36 weken). Naar de bevalling toe bespreken we samen wat de mogelijkheden zijn en hoe jij graag wil bevallen: welke natuurlijke en medische pijnbestrijding bestaat er, wat is het voor- en nadeel van een scheurtje of en knip, kies je voor kort of lang ziekenhuisverblijf, voor borst- of flesvoeding. Indien gewenst stellen we samen een geboorteplan op. Tijdens elke sessie wordt er tijd en ruimte voorzien voor alle vragen van jou of je partner.
POSTNATALE zorg
Hoera, je babytje is geboren! Na de bevalling helpt de vroedvrouw met de verzorging van je kindje en controleren we jouw gezondheid en die van je baby. Het eerst huisbezoek van de vroedvrouw is 24 uur na je ontslag uit het ziekenhuis. Tot en met de 5e dag na je bevalling komen we dagelijks bij je langs. Vanaf dag 6 na je bevalling kunnen we nog 7 keer langskomen. Deze bezoekjes worden gepland in onderling overleg maar moeten niet allemaal opgenomen worden. Kies je voor een kort ziekenhuisverblijf? Je vroedvrouw komt de eerste dagen na de geboorte dagelijks langs om te controleren of alles goed gaat en je bij te staan waar nodig. Bij de kersverse mama controleren we het bloedverlies en het inkrimpen van de baarmoeder. Na een keizersnede volgen we de heling op van je wonde. Bij het kindje overlopen we het aantal plas- en stoelgangluiers, controleren we zijn kleur en gewicht. Indien nog niet gebeurd in het ziekenhuis voeren we op de 4e dag na de geboorte de guthritest uit bij het kindje om stofwisselingsziekten op te sporen. Kies je voor borstvoeding dan helpen we je hierbij graag op weg. We bekijken of het kindje goed drinkt en of je als mama niet te veel last hebt. We helpen je bij het uitproberen van verschillende borstvoedingshoudingen en bekijken het aantal voedingsmomenten. Ook wanneer je kiest voor kunstvoeding staan we je bij met advies. We bekijken welke mogelijkheden je hebt qua flesjes, hoe je deze steriliseert, welk voedingsschema bij je past, etc.  

Praktisch

• Kennismakingsgesprek: Wanneer je beroep wil doen op onze zorgen na je bevalling vinden wij het fijn om al eens kennis te maken met jullie. Hiervoor komen we tijdens je zwangerschap een keer bij je langs en maken we al een dossier op. Dit zorgt voor een vlottere opstart van de postnatale zorg. • Vergoeding: Als vroedvrouw zijn we geconventioneerd en werken we met de derdebetalersregeling. Dit wil zeggen dat we ons houden aan de tarieven die vooropgesteld worden door het RIZIV. Derdebetalersregeling wil zeggen dat we deze tarieven aanrekenen aan jullie ziekenfonds en niet aan jullie. Wat neerkomt dat jullie ziekenfonds de diensten van de vroedvrouw betaalt. Jullie bezorgen ons wel voldoende klevertjes van je mutualiteit. • Kilometervergoeding en dossierkost: We rekenen een éénmalige dossierkost aan en per huisbezoek een kilometervergoeding. Op het einde van de zorgen maken we hiervan een factuur. De meeste hospitalisatieverzekeringen dekken deze extra kosten. Informeer hierover bij je verzekering.   CONTACTEER ONS
Wens je meer algemene informatie over de vroedvrouw dan kan je terecht bij de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen.